Dessa underliga tider, där många av oss har varit tvungna att ändra sina vanor, ställer också betydligt större krav på att vara tillgänglig online. Många sammanhang har insett att det ända, eller viktigaste sättet att nå sin målgrupp, är att streama live på YouTube eller någon annan plattform.
Olika typer av streaming
Även om streaming i huvudsak handlar om att livesända innehåll på internet, så finns det två ganska olika nivåer. Den första handlar om att utnyttja onlinemötesverktyg, som Skype, Google Hangout eller Zoom (googla "zoom security"). Den andra nivån handlar om att streama ljud och eventuellt bild till en medieplattform som YouTube eller Facebook.
Onlinemöten
De flesta av oss är vana vid onlinemöten via Skype eller liknande. Här finns det några saker man kan göra om man vill höja kvalitén på sitt eget deltagande, eller om man vill använda det för att streama ett evenemang.
- Använder du datorns kamera, se till att få kameran högre upp. Den bör i höjd med din näsa. Det ger en betydligt bättre proportion i bilden än om du tittar ner i kameran om datorn står på ett bord.
- Många gånger kan du få en betydligt bättre bild om du använder en extern webbkamera. Köper du en för mellan 1 och 2 tusen kr, så kommer resultatet sannolikt bli betydligt bättre än med den kamera som finns inbyggd i datorn.
- Datorns mikrofon är oftast tämligen usel. Här finns två varianter att välja. Antingen använder du ett headset som har både hörlurar och mikrofon. Bara ett par simpla iPhone-lurar kommer sannolikt förbättra ljudkvalitén. Eller så köper du en usb-mikrofon. Notera att du måste använda lurar om du har en extern mikrofon, annars kommer det att bli rundgång. Rødes NT USB-mikrofon är ett prisvärt alternativ.
Streama till en medieplattform
Det som oftast menas med streaming är envägsstreaming, där deltagarna tar del av ljud och bild, och eventuellt bara har möjlighet att delta med chattinlägg. YouTube och Facebook är de vanligaste och sannolikt enklaste sätten att streama idag.
YouTube erbjuder ganska stor kontroll över kanalen. Det är enkelt att planera framtida livesändningar. Facebook å andra sidan har fördelen av att det är enklare att snabbt nå många människor.
Saker att tänka på
När du skall streama ett föredrag, eller kanske en gudstjänst, är det många saker att tänka på. Det viktigaste är faktiskt ljudet, inte bilden. Tittare kan stå ut med låg kvalité på bilden, eller kanske till och med en hackig bild, men är ljudet dåligt, så är det bara de allra mest hängivna som stannar kvar.
Du kommer att behöva ett program i din dator för att kombinera ljud och bild och sända det till din medieplattform. OBS Studio är ett gratisprogram som är populärt och skapligt lätt att lära sig. Det finns oändligt med tutorials på YouTube kring detta.
Streaming av ljud
Har du en ljudanläggning med en mixer av något slag så gäller det att få ljudet från den till din dator, med så hög kvalité som möjligt. Har du en digitalmixer, kan det vara möjligt att koppla den direkt till din dator. Är det bara möjligt att få ljudet analogt, så behöver du sannolikt någon form av externt ljudkort för att ta emot ljudet. En Focusrite i Scarlett-serien kan vara lämpligt för att konvertera det analoga ljudet till digitalt.
Fördelen med att ha ett ljudkort med flera ingångar är att du kan använda det på ett mer flexibelt sätt. Exempelvis kan du med Scarlett 2i2 koppla in två mikrofoner för en podcast, eller koppla in ljudet från en extern mixer.
Notera, att koppla in ljud från en mixer i datorns mikrofoningång, är oftast en dålig idé. För det första är datorns inbyggda ljudkort sällan särskit bra. För det andra är signalen ifrån en mixer mycket starkare än vad en mikrofoningång är avsedd för, vilket leder till att ljudet lätt skorrar.
Streaming av bild
När du tar steget från att använda en webbkamera, så ökar komplexiteten. Potentiellt kan dock kvalitén på bilden bli avsevärt bättre. Det du kommer behöva är antingen en digitalkamera eller en videokamera som har hdmi ut. De flesta lite modernare kameror har oftast hdmi ut.
Steg två är att koppla ihop kameran med datorn. Även om din dator har en hdmi-port, så kommer du inte kunna använda den. Datorer har enbart hdmi ut, inte hdmi in. Detsamma gäller den många adaptrar med hdmi-portar. De är inte gjorda för att konvertera från hdmi, utan till. Det du behöver är en s.k. hdmi capture card. Det är en adapter som tar emot hdmi-signalen och konverterar den till usb. Din dator kommer uppfatta det som en extra webbkamera. Du kan hitta flera varianter av hdmi capturer card här.
Få ihop ljud och bild
Om du använder OBS Studio så gäller det att prydligt få ihop ljud och bild, för att sedan i lämpligt format skicka det till YouTube/Facebook.
Om du använder YouTube kan den här guiden vara vettig när det gäller val av upplösning etc. De inställningar du gör för kvalité bör vara beroende av vilken internethastighet du har, samt din dators prestanda. Har du en äldre dator kan det vara vettigt att inte streama i mer än 720p. Med en kraftfull dator och god internetuppkoppling kan du streama i 1080p.