1 augusti, 2020

Riktiga lösenord - var smart

Du vet säkert att det inte är smart att använda dina barns namn (eller andra liknande simpla) som lösenord för Facebook, Gmail och andra onlintjänster. Här kommer en förklaring varför, och ett förslag på hur du kan göra istället.

Miljontals inloggningsförsök

Nästan alla hemsidor får varje dag en enorm mängd av inloggningsförsök, som inte är människor som försöker logga in, utan datorprogram som testar olika kombinationer, i förhoppning om att lyckas logga in på någon användares konto.

Nedan ser du en lista på världens vanligaste lösenord, hoppas inte du använder något av detta, eller något som går att hitta i en ordlista:

 1. 123456
 2. 123456789
 3. qwerty
 4. password
 5. 1234567
 6. 12345678
 7. 12345
 8. iloveyou
 9. 111111
 10. 123123

Sajter blir hackade och lösenord stulna - kontinuerligt

Dessutom pågår en mängd försök att stjäla hela sajters användarlistor. Firefox håller koll på de senaste intrången. Tar du en titt på den listan så förstår du hur illa det är för de som har den dåliga vanan att använda samma lösenord på flera sajter!

Även om det kanske inte är så troligt att Facebook eller Gmail hackas, så har de flesta människor konton på en mängd sajter. Kanske du registrerade ett konto på Canva (som hackades 2019), eller LiveJournal. LiveJournal hackades 2017, men det var förs 2020 som det verifierades. Under tre år fanns tid för hackare att försöka använda dessa inloggningar på andra sajter.

Använd en lösenordshanterare

Konceptet är enkelt, ett komplicerat lösenord för att hålla reda på alla. Lite som, "One ring to rule them all...", fast det här är faktiskt en bra idé 🙂

En lösenordshanterare kan hjälpa dig att hålla ordning på alla dina lösenord och hjälpa dig att generera komplicerade lösenord, som detta 5mU%4#zNg6To9Bw. Ett sådant lösenord är nästan omöjligt att gissa, och skulle en sajt hackas, så har du bara använt det på en enskild sajt.

Bitwarden är ett utmärkt val

Lösenord från Bitwarden

Det finns visserligen en mängd andra alternativ, men efter att ha testat många av dem så är Bitwarden den lösenordshanterare som jag använder varje dag, för de ca 600 lösenord jag har.

Det finns en betalversion, men för de flesta kommer gratisversionen att vara tillräcklig.

Huvudfunktioner i Bitwarden

 • Finns för alla enheter, både olika operativsystem, såväl som iOS och Android. Informationen synkroniseras mellan dina enheter.
 • Erbjuder hjälp vid inloggning och att skapa komplicerade lösenord
 • Möjlighet att spara anteckningar, kontonummer, personnummer etc.

En n av de viktigaste funktionerna, som verkligen gör det meningsfullt att använda en lösenordshanterare, är förstås att få hjälp just när du skall logga in på en sajt. För att det skall fungera riktigt bra, måste du se till att installera Bitwarden i de webbläsare som du använder. Bitwarden kan du enkelt klistra in dina användaruppgifter på den sajt där du skall logga in.

1. Om Otrevlig

Det är otrevligt att missa kunder på grund av en hemsida som inte förmår att lyfta fram dina produkter och tjänster. Har obönhörligen effekt på sista raden.

2. Om Trevlig

Sedan 2010 skapar och uppdaterar jag hemsidor för allt från småföretag till storföretag. Ibland kan det räcka med att strukturera om för att få fart.

3. Trevligt samtal

Låt oss börja med ett samtal om vad som skulle kunna vara möjligt att åstadkomma. Flexibla lösningar baserade på dina behov och din budget.

4. Kontakta Trevlig

Wow, du har läst ända till denna ruta! Välkommen att höra av dig så pratar vi vidare.
KONTAKTA MIG
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram