Jag kör en Ubuntu-installation som en virtuell maskin på min MacBook Pro. Varför skall man göra det. För att det är så enkelt förstås, och för att omväxklingen är trevlig. En sak som är ett måste för att det skall fungera bra är att på ett smidigt sätt få tillgång till filer i OSX-installationen när man arbetar i Ubuntu.

Skapa symboliska länkar
Låt säga att man vill att användarmappen ”Dokument” istället skall länka till en viss mapp på OSX. Steg ett är att lägga till mappen från OSX i Virtualbox ”Shared folders”.  När ni är säker på att ni inte har nåt under Dokument mapp på er användare(~/Dokument) så ta bort den. Sen i terminalen så skriver ni följande:

ln -s /sökväg/till/dokumenten ~/Dokument
tex:
ln -s /media/Dokument ~/Dokument

-s Gör att det blir symbolic links i stället för hard links.

Detta gör att när jag klickar på mappen ~/Dokument så visas dokumenten som jag har i /media/Dokument och om jag lägger till ett dokument under ~/Dokument så dyker den förstås också upp när jag tittar i mappen i OSX.

Det var nog det hela ja, jag skrev ner det bara för att jag själv inte skulle glömma det.