10 mars, 2020

Brave browser - dags att byta?

Denna artikel kommer förmodligen få dig att överväga att byta webbläsare. Det är ok, man får lov att byta. Brave browser är ett frestande alternativ.

Brave är som Chrome, fast bättre på fler sätt. Chrome är en bra webbläsare, den är snabb och uppdateras kontinuerligt genom chromiumprojektet. Chrome behöver ingen närmare presentation.

Brave kommer med inbyggd annonsblockerare, samt blockering av spårare som följer dig och registrerar vilka sajter du besöker. Det är ingen extra funktionalitet, utan den centrala funktionen i hur Brave fungerar. Annonsblockering är dock inte unikt, det finns som tillägg till alla webbläsare, även om det kan vara lite knöligt i mobila webbläsare.

Det unika med Brave är att de har ett eget ekosystem för annonser. Den som vill kan aktivera annonser och kommer då se ett visst antal annonser per timme (som man väljer själv). Annonsintäkterna fördelas mellan Brave och den som tittar på annonsen. Brave behåller 30% och övriga 70 får användaren.

Integritet i Brave browser

Dagens modell där, framförallt Google och Facebook, samlar in data om dig för att kunna rikta annonser aggregerar ofantliga mängder data om dig och alla andra internetanvändare. Data som kan missbrukas.

I Brave skickas ingen data till Brave. Sajter du besökt, när och hur länge, stannar i webbläsaren. När det är dags att visa en annons så är det webbläsaren som väljer en som den tror matchar dina intressen.

What’s not to like?

Ja, det är ju uppenbart att Facebook och Google inte kommer att gilla detta, men vem mer? Det låter ju som en sympatisk lösning. Många välbesökta sajter får idag stora intäkter genom att visa annonser för sina läsare. Det är denna kategori som högljutt protesterat, och hotat med rättsliga åtgärder. Men även innehållsskaparna har en plats i den modell som Brave skapat.

En ny affärsmodell för annonser

Tillsammans med webbläsaren kommer en virtuell plånbok som kan hålla kryptovalutan BAT. Det är Brave egen valuta. Precis som med Bitcoin kan man köpa och sälja BAT. Tanken är att man skall kunna ta av de pengar som man får för att titta på annonser och ge till de sajter som man uppskattar. Det har ryktats om att man längre fram skall kunna koppla vissa funktioner på hemsidor till betalningar av BAT.

Brave är snabb

Brave liknar som sagt Chrome, men eftersom det till skillnad från Chrome blockerar alla annonser blir den avsevärt mycket snabbare.

Vem är Brave för?

Egentligen för alla, men särskilt de som irriteras av alla annonser eller som tycker att det är obehagligt att deras privata data inte är just privat.

1. Om Otrevlig

Det är otrevligt att missa kunder på grund av en hemsida som inte förmår att lyfta fram dina produkter och tjänster. Har obönhörligen effekt på sista raden.

2. Om Trevlig

Sedan 2010 skapar och uppdaterar jag hemsidor för allt från småföretag till storföretag. Ibland kan det räcka med att strukturera om för att få fart.

3. Trevligt samtal

Låt oss börja med ett samtal om vad som skulle kunna vara möjligt att åstadkomma. Flexibla lösningar baserade på dina behov och din budget.

4. Kontakta Trevlig

Wow, du har läst ända till denna ruta! Välkommen att höra av dig så pratar vi vidare.
KONTAKTA MIG
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram